Avantouintipaikan esittely

Kajaanin Kylmäkaraisukeskus
Kajaanin Kylmäkaraisukeskus on Kajaanin Avantouimareiden ylläpitämä avantouintipaikka joen rannassa Onnelan alueella aivan kaupungin keskustan tuntumassa.

KAJAANIN KYLMÄKARAISUKESKUS

Kajaanin Kylmäkaraisukeskus vihittiin Kajaanin asuntomessuilla Jaakon päivänä 25.7.2001. Kylmäkaraisukeskuksemme, Cold and Sauna Centerin on piirtänyt kaupungin arkkitehti Esko Peittola. Takkahuoneen koko on 22 m2 ja rakennuksen kokonaispinta-ala on 71 m2. Lisäksi keskuksessa on erillinen saunarakennus.

Kesäavanto, pukuhuoneet ja takkahuonetilat rakennettiin vuoden 2000 aikana ja vuonna 2001 kevättalvella remontoitiin löylyhuoneeksi myös sauna, sama, jonka eteinen toimi ensimmäisenä pukutilana 1980-luvulla.

Kajaanin Kylmäkaraisukeskus vihittiin käyttöön 25.07.2001.

KYLMÄALLAS

Kajaanin Karaisukeskuksen kylmäallas on ainutlaatuinen maailmassa ja käytössä kesäaikana. Vesi pumpataan siihen kahdesta 200 metriä syvästä porakaivosta. Siten allasveden lämpötila kesäaikaan on n. 4 celsiusastetta. Vesi vaihtuu ylijuoksutusperiaatteella. Allas puhdistetaan kahden viikon välein ja veden laatu tutkitaan kuukausittain.

Kylmäallas
Saunarakennus

SAUNA

Kylmäkaraisukeskuksessa on käytössämme erillinen hirsirakenteinen sauna.

Sauna on käytössä tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin klo 12 - 22.30. 

Sauna lämmitetään kylmäkaraisukeskuksen takkahuoneen vuokraajille tilauksesta. Kts kohta Vuokraa takkahuone ja sauna käyttöösi.

TAKKAHUONE

Kun keho virkistyy avannossa, niin sielu lepää takkahuoneen avarien lasiseinien kautta kainuulaisessa jokimaisemassa.

Kylmäkaraisukeskuksen takkahuoneessa on keittiö ja astiasto pienelle ryhmälle. Takkahuone tarjoaa hienon tilan järjestää vaikka kokous tai illanvietto pienelle ryhmälle. Takkaan voi sytyttää tulen tunnelmaa luomaan ja välillä voi käydä rentoutumassa avannossa ja/tai saunassa.

Takkahuone
Naisten pukuhuone

PUKUTILAT

Kylmäkaraisukeskuksessa on pukutilat naisille ja miehille. Molemmissa pukutiloissa on suihku ja WC. Enää ei tarvitse pukeutua ja riisuuntua kylmissä pukukopeissa käydäkseen avannossa.

Pukutilat siivotaan arkipäivisin viidesti viikossa. Muulloin kuten viikonloppuisin avannossa kävijät  voivat tarvittaessa itse siivota pukutilat uimassa käydessään.

LÄMPÖMATOT AVANTOON

Enää ei tarvitse kulkea jäisiä ja liukkaita polkuja avantoon, vaan reitti on pukutiloista asti peitetty lämpömatoin. Lämpömaton ohella lämmitetyt portaiden kaiteet lisäävät avannossa käynnin mukavuutta ja turvallisuutta.

Lämpömatot pukutiloista avantoon
Avanto

AVANTO

Avantoon meno ja avannosta nousu on vaivatonta, kun laiturin portaissa on lämpömatto ja kaiteet on lämmitetty.

Uppopumppu pitää avannon auki koko talven ja avannon koko on riittävän suuri pidempääkin uintia varten. Avannon sulanapidossa on uudenlainen pumppuratkaisu, jolla pyritään tekemään avantouinnista entistäkin turvallisempaa. Avannossa on laiturin päässä katkaisijalla ohjattava pumppu sekä vastalaiturissa jatkuvasti rantaanpäin vettä työntävä pumppu.