Avantouintia puuhataan olympialaisiin

14.1.2013


Talviolympialaisissa voidaan nähdä tulevaisuudessa eksoottinen laji, avantouinti. Olympiakomitean mukaan mahdollisuudet tähän ovat pienet.

Suomen Avantouintiliitto harkitsee avantouinnin ajamista olympialajiksi. Asiasta kertoo Seinäjoen Sanomille liiton puheenjohtaja Rainer Esko.

– Laji menee koko ajan eteenpäin, ja jo MM-kisoissa on monista maista kävijöitä mukana. Toivottavasti tämä eksoottinen laji nähdään joskus myös olympialaisissa. Jos hanke saa selvää kannatusta Suomessa porukoilta seuratasolla ja kisoissa, voin viedä asiaa Olympiakomiteaan. Aion tehdä asiasta kartoitusta esimerkiksi tammikuun SM-kisoissa.

Suomen Olympiakomitean valmennuksen päällikkö Kari Niemi-Nikkola näkee avantouinnin mahdollisuudet olympialajiksi pieninä.

– En tyrmää mitään. Pitää kuitenkin tehdä rajusti ja pitkään töitä, että laji saa jalansijaa kansainvälisessä olympiaurheiluperheessä, kertoo Niemi-Nikkola Seinäjoen Sanomille.

– Tähän (olympiakelpoisuus) kaikki lajit pyrkivät. Esimerkiksi meillä Suomessa on yritetty saada olympialajeiksi muun muassa saappaanheittoa ja ennen Pekingin olympialaisia wushua.

– Lähtökohtana on se, että talviolympialaisiin mahtuu helpommin lisää lajeja ja urheilijoita kuin kesäolympialaisiin. Mutta talvipuolellekaan ei ole helppo päästä, sillä perinteiset kansainväliset lajiliitot tuovat itse uusia lajimuotoja.

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön asiantuntija Leena Paavolainen ei tyrmää avantouinnin pääsyä olympialaisiin.

– Olen avoin kaikille uusille asioille, mutta uusien lajien nousu olympiaohjelmaan ei ole helppo tie. Kansainvälisellä Olympiakomitealla on kriteerit olemassa lajeille.

Kansainvälisen talviuintiliiton puheenjohtaja Mariia Yrjö-Koskinen kertoo, että liiton tavoitteena on kehittää lajia ennen kaikkea kunto- ja terveysliikuntalajina.

– Laji on vanha ja perinteinen sekä USA:ssa, Venäjällä että Kiinassa, joissa järjestetään myös tapahtumia ja kilpailuja. Kilpailujen merkitys on tarjota lajin harrastajille mahdollisuus tavata toisiaan ja antaa haastetta kehittyä niin halutessaan.

Yrjö-Koskisen mukaan lajin kansainvälinen verkosto on laaja, ja lajin harrastajien määrä on kasvava ”liittoa ilahduttavalla tavalla”.

– Olemme myös iloisia siitä, että monet talviuimarit harrastavat uintia avovesissä ympäri vuoden.

 

Talviuinnin eli avantouinnin suosio kasvaa kohisten. Viime vuoden MM-kisoissa Latvian Jurmalassa osallistujia oli 1 200 peräti 27 maasta.

Avantouinnin ensimmäiset MM-kilpailut järjestettiin helmikuussa 2000 Helsingissä. Seuraavat MM-kisat ovat Rovaniemellä ensi vuoden maaliskuussa.

Suomen lisäksi talviuintia harrastetaan aktiivisesti ympäri Eurooppaa, muun muassa Latviassa, Venäjällä, Iso-Britanniassa, Slovakiassa, Sloveniassa ja Virossa.

Lajin harrastajia löytyy myös Yhdysvalloista.

Seinäjoella useat sadat pulahtavat hyiseen avantoon pärskimään

Avantouinti on nyt erittäin suosittua. Arvioiden mukaan jopa yli 100 000 suomalaista käy avannossa säännöllisesti. Pelkästään Lakeuden Avantouimareissa on lähes 350 jäsentä, erityisesti opiskelijoita.

Avantouinnin uskotaan auttavan esimerkiksi verenkiertovaikeuksiin, astmaan ja nivelreumaan.

– Tämä poistaa sopivasti stressiä, sanoo Lakeuden Avantouimareiden johtokunnan sihteeri Pekka Lyly, 59.

Lakeuden Avantouimareiden Tanelinlammen saunaa lämmitetään aktiivikävijöille viitenä päivänä viikossa.

– Itse käyn joka päivä keskimäärin 2–3 kertaa avannossa illan päätteeksi. Olenhan harrastanut lajia yli 30 vuotta.

Kirsi Kuorikoskelle, 38, kuluva talvi on ensimmäinen avantouintitalvi. Hän on pulahtanut avantoon jo lähes 30 kertaa.

– Minulle tämä on lähinnä rentoutumista niin, että voin avannossa kiireettömästi nauttia elämästä ja katsella maisemia. Mutta jos täältä lähtisi naisporukka olympialaisiin, sen verran minulla on seikkailumieltä ja pilkettä silmäkulmassa, että olisin joukkueporukassa mukana.