Kylmä vesi on loistava mielenrauhoittaja

30.1.2013

Avantouinti on 15-vuotiaalle Mikke Happoselle sekä rentouttava että tavoitteellinen harrastus. SM-kisoista mitalia hakeva kuopiolaisnuori antaa piutpaut saunalle oltuaan minuutin jääkylmässä vedessä. Varusteet vaihdetaan auton takatilassa.

Kuuntele  Mikke Happosen haastattelu

 

Avantouinnin SM-kilpailut 2013 uidaan Laukaalla 25.–27. tammikuuta. Kuopiosta lähtee savolaista avantouintiosaamista esittelemään vasta 15-vuotias Mikke Happonen. Viime vuonna 18-vuotiaiden sarjassa debytoinut nuori mies tavoittelee mitalisijaa.

- Se on mukava viikonloppuna nähdä, miten sitä on kehittynyt viime vuodesta. Kyllä sieltä olisi tarkoitus joku palkinto saada mukaan, Happonen linjaa.

Yksien kisojen kokemuksella hän tietää, että 25 metrin taittaminen 21 sekunnissa pitäisi riittää palkintosijaan.

Nuorena vitsa väännetty

Happonen on kasvanut veden äärellä. Sauna ja avanto ovat jo ennen ensimmäisiä muistijälkiä juurtuneet osaksi hänen kokemusmaailmaansa.

Avantouinti on erittäin rentouttavaa rankan koulupäivän jälkeen sanoo 9.-luokkalainen Mikke Happonen

- Muistan, että 6-vuotiaana ainakin on minua avantoon dipattu. Sauna ja avanto -yhdistelmä kuuluu ehdottomana osana rentouttavaan viikonloppuun.

Myös vesipalloa harrastava 9.-luokkalainen on tietoinen avantouinnin terveyttä edistävistä vaikutuksista. Motiivi kylmässä vedessä kahlaamiseen on silti hyvin yksiselitteinen: Se tuntuu hyvältä.

- Pari sekuntia se vedessä kestää, kun kylmään tottuu. Sen jälkeen tuntuukin tosi mukavalta, Happonen kertoo.

Sauna on nössöille

Välineurheilijaksi ei Happosta voi pahallakaan tahdolla leimata. Radio Savon haastattelun yhteydessä avannossa pulikoinut nuori mies vaihtoi vaatteet ja kuivatteli farmariauton takatilassa, kun saunaan ei päässyt.

- Kotona voi sitten käydä saunassa.

Fanaattiset avantouinnin SM-kisojen seuraajat, painakaa Mikke Happosen nimi mieleen!

 

Karri Laihonen Yle Savo