Lehdistötiedote: Saunan avajaiset

17.3.2013


Avantouimareille uusi sauna käyttöön

Kajaanin Avantouimareiden uuden saunan avajaiset sunnuntaina 24.3.2013

Kajaanin avantouimarit ovat saaneet valmiiksi uuden saunarakennuksen Kajaaninjoen rantaan Kylmäkaraisukeskukseen. Saunan avaiset ovat  sunnuntaina 24.3. klo 14, jolloin Isä Pentti siunaa saunarakennuksen.  Pidämme sunnuntaina avoimien ovien päivän klo 12 – 16 ja kerromme avantouintiharrastuksesta ja sen terveydellisistä vaikutuksista. Kaikki ovat tervetulleita kokeilemaan avantouintia.

Avantouimareiden käytössä ollut vanha saunarakennus jouduttiin purkamaan viime vuoden lopulla siinä ilmenneiden vaurioiden vuoksi. Sauna oli 70-luvulla rakennettu alun perin Onnelan leirintäalueen käyttöön ja siirretty kylmäkaraisukeskukseen avantouimareiden käyttöön 12 vuotta sitten.  Uusi sauna on ulkomitoiltaan vanhan saunan kokoinen, mutta löylyhuone on aiempaa suurempi. Saunan rakensi Vesikattopalvelu Kemppainen hallissa ja se siirrettiin lähes valmiina paikoilleen.

Saunahankkeen kokonaiskustannukset tulevat olemaan budjetoidun mukaiset n.  35 000 euroa sisältäen niin rakennus-, suunnittelu- ja muut viranomaiskustannukset sekä vanhan saunan purun. Avantouimarit vuokrasivat kaupungilta maa-alan saunarakennusta varten ja toteuttivat saunarakennuksen omilla varoillaan sekä ottamalla pankkilainaa. Kajaanin kaupunki myönsi 2000 euron avustuksen hankkeelle. Kylmäkaraisukeskuksessa sauna on käytössä kolmena päivänä viikossa tiistaisin, tortaisin ja sunnuntaisin.

Avantouintia harrastavista noin puolet käyttää saunaa avantouinnin yhteydessä joko aina tai joskus. Noin puolet harrastaa avantouintia ilman saunaa. Kajaanin Kylmäkaraisukeskuksessa voidaan harrastaa avantouintia ympäri vuoden ja noin kolme neljästä uimarista harrastaa avantouintia ympäri vuoden. Neljä avantouimaria viidestä harrasta uintia säännöllisesti ja yleisimmin käydään 3 kertaa viikossa avannossa.

Säännöllinen avantouinti vaikuttaa monin tavoin terveyttä kohentavasti, vaikka kaikkia väitettyjä terveysvaikutuksia ei tutkimusten valossa ole pystytty todistamaan. Yleisesti kansan keskuudessa avantouinnin on esitetty vaikuttavan positiivisesti mm. parantamalla kylmänsietoa, vireystilaa, mielialaa ja unen laatua, poistamalla särkyjä ja kolotuksia, vähentämällä hengitystieinfektioita ja kohentamalla yleistä terveydentilaa. Vaikutukset säilyvät niin kauan kuin avantouintia harrastaa säännöllisesti.

Lisätietoja: Hannu Suutari, pj. Kajaanin Avantouimarit ry, p. 040-5639383